Hippokratész leves recept és elkészítés

Ez a leves a Gerson terápia egyik nagyon fontos eleme, ugyanis a terápia időszaka alatt naponta kétszer részét képezi az étkezéseknek. Az alábbiakban megosztom az eredeti receptet és az elkészítési mód leírását.

Hozzávalók:
1 közepes nagyságú zellergumó – ha nincs akkor 3-4 zellerszár
1 közepes nagyságú petrezselyemgyökér
2 szál kisebb, vagy egy nagyobb póréhagyma (ha nincs, 2 kisebb vöröshagyma)
2 közepes nagyságú vöröshagyma
fokhagyma – izlés szerint,főzés helyett nyersen kipréselve is betehetjük a kész, forró levesbe
kevés petrezselyemzöld
kb. 75 dkg paradicsom (lehet több is)
kb fél kg burgonya

Elkészítés:
A bio/organikus zöldségeket megtisztítjuk (a hagymán, fokhagymán kívül semmit nem kell meghámozni, pl. a bio gazdálkodásból származó krumplit csak alaposan megmossuk) és kockákra vágjuk. Egy nagy fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Felforraljuk, majd lassú tűzön, alacsony hőfokon 1.5-2 óráig főzzük, amíg az összes zöldség megpuhul. Az eredeti utasítás értelmében az elkészült levest át kell passzírozni, de egy turmixgép is megfelel csak akkor sűrűbb levest kapunk. Amennyiben van lehetőségünk, válasszuk az eredeti módszert, hiszen akkor sok keményebb rosttól megszabadulhatunk és így a leves könnyebben emészthető lesz, ami a terápiával gyógyulók számára nagyon fontos. Amennyiben azonban csak az egészséges életmód és étrend részeként válik a diéta részévé, nyugodtan maradhatunk az egyszerű turmixnál is, vagy akár turmixolás nélkül is fogyaszthatjuk de ebben az esetben mindenképp a lassú, alapos rágás javasolt!

Nagyon fontos, hogy a levest a terápiát követők ne ízesítsék fűszerekkel, ezek nem véletlenül maradtak ki a hozzávalók közül! A só használata szigorúan tilos a Gerson terápia időszaka alatt, de a többi fűszer is csak korlátozottan használható. A Hippokratész levest petrezselyemmel és a hagyma, fokhagyma mennyiségének növelésével ízesíthetjük egy kicsit.

Mai gondolat: Minden segítő kéz egy lépéssel közelebb segít a célhoz!

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a comment